Tratamente

Tratamente

Profilaxia stomatologică (terapiile de prevenire a bolilor) reprezintă baza îngrijirii dinților, și un mijloc de a evita multe dintre neplăcerile ce țin de sfera dentară. Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar și estetic: prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de pe suprafața dinților se va spori confortul general în cavitatea orală, aspectul estetic se va îmbunătăți și vom scăpa de respirația urât mirositoare.

Pe lângă intervențiile stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare 6 luni.

Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

  • Îndepartarea plăcii bacteriene și a petelor;
  • Aplicare de agenți desensibilizanți pe dentină;
  • Detartraj supragingival și subgingival; Air - Flow
  • Consiliere nutrițională pentru controlul afecțiunilor dentare;
  • Instructaj de igienă orală - tehnici de periaj, folosirea aței dentare și a periuțelor interdentare; a dușului bucal și a apei de gură;
  • Sigilare șanturi și fosete;
  • Menținătoare de spațiu .

Probabil cea mai complexă ramură a stomatologiei, protetica dentară analizează și tratează arcadele dentare afectate de edentație (pierderea unuia sau a mai multor dinți) sau de atriție (tocirea dinților).

Scopul tratamentelor protetice este acela de a reface echilibrul funcțional și estetic al aparatului dento-maxilar al pacientului.  Obținerea rezultatelor perfecte în restaurările dentare este rodul unui efort susținut al echipei de medici ce au o pregătire și experiență profesională pe diverse specializări: proteticieni, parodontologi, endodonți, chirurgi, ortodonți.

Protetica dentară (restaurarea arcadelor dento-alveolare) este împărțită în: protetică dentară fixă, protezarea mobilizabilă a edentațiilor parțiale, protezarea mobilizabilă a edentațiilor totale și protetica pe implanturi. Cu câteva excepții, protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavității bucale, în laboratorul de tehnică dentară.

Folosim materiale de cea mai bună calitate și colaborăm cu tehnicieni foarte bine pregătiți, astfel că putem oferi pacienților noștri lucrări personalizate, remarcabile din punct de vedere estetic și funcțional.

Realizăm:

  • fațete ceramice Emax;
  • coroane și punți din porțelan pe suport metalic;
  • coroane și punți din porțelan pe suport de zirconiu;
  • coroane pe implant;
  • lucrări din porțelan fără suport metalic;
  • proteze acrilice și elastice, totale și parțiale;
  • proteze pe implanturi;
  • proteze scheletate cu sisteme speciale.

Tipuri de proteze:

Proteze dentare fixe:

Vă puteți bucura rapid de un zâmbet nou, cât mai natural, cu un tratament protetic care suplineşte lipsa unuia sau a mai multor dinţi – prin proteze dentare fixe.

  Etape proteze dentare fixe:

  • Realizarea unei proteze provizorii;
  • Realizarea protezei fixe definitive.

Proteze dentare mobile::

Vă redăm zâmbetul şi aspectul dinţilor intr-un mod cât mai anatomic şi natural, prin lucrări dentare mobile acrilice, eficiente mai ales în cazurile lipsei “legăturilor” de prindere a protezei fixe.

  Etape proteze dentare mobile:

  • Amprentarea pentru a stabili forma maxilarelor;
  • Amprentarea pentru detalii de fineţe ale gingiilor şi ai muşchilor din jurul gurii;
  • Stabilirea înălţimii dinţilor şi a formei viitoarelor proteze, cu ajutorul unui şablon;
  • Proba cu macheta viitoarelor proteze;
  • Aplicarea finală a protezelor şi realizarea ajustărilor necesare.

Proteze dentare pe implanturi:

Dacă nu aveți timp și răbdare cu protezele convenționale, care alunecă, trebuie lipite cu adeziv, şi va împiedică să mâncați tot ce vă place , DR BOGDAN DENTAL CLINIC vă oferă întotdeauna o alternativă sustenabilă – protezele dentare pe implanturi, prin care oferim rezultate spectaculoase, într-un timp rapid.

  Etape proteze dentare pe implanturi:

  • Vizita de profilaxie;
  • Inserarea implanturilor;
  • Realizarea unei proteze provizorii;
  • Realizarea protezei definitive pe implanturi.

Proteze dentare flexibile:

Protezele dentare flexibile sunt o alternativă care tinde să cucerească din ce în ce mai mulți pacienți care suferă de lipsa dinților, în defavoarea clasicelor proteze dentare din acril.

  Etape proteze dentare flexibile:

  • Amprentarea pentru a stabili forma maxilarelor
  • Amprentarea pentru detalii de fineţe ale gingiilor şi ai muşchilor din jurul gurii
  • Stabilirea înălţimii dinţilor şi a formei viitoarelor proteze, cu ajutorul unui şablon
  • Proba cu macheta viitoarelor proteze
  • Aplicarea finală a protezelor şi realizarea ajustărilor necesare

Este specialitatea stomatologică ce tratează lezunile carioase și cele necarioase (fracturi, distrofii, leziuni de uzură dentară). Această terapie de restaurare dentară este o latură a proteticii care restabilește integritatea dinților naturali. Restaurările protetice pot fi directe - obturațiile, sau indirecte - unidentare și pluridentare (incrustații, coroane, punți).

Procedurile de restaurare odontologică includ:

  • Obturații fizionomice;
  • Incrustații sau obturații indirecte - Inlay și Onlay (coroană parțială);
  • Fațetări;
  • Coroane și punți dentare.

Obturațiile directe - plombe - sunt restaurări protetice prin care se redă fizionomia și funcționalitatea dintelui cariat, cu fracturi minime, sau alte tipuri de leziuni. Se numesc directe deoarece materialul de obturație este aplicat și modelat direct în cavitate. Obturațiile fizionomice sunt realizate din materiale ce au aceeași culoare ca dintele natural.

Cea mai frecventă problemă dentară este reprezentată de leziunile carioase. La consultație medicul stomatolog va trebui să stabilească locația exactă și severitatea cariei, cu ajutorul unei sonde și câteodată examinând radiografiile dentare. În funcție de istoricul medical, locația cavității, necesitățile estetice, forța de masticație aplicată pe dintele respectiv, precum și caracteristicile materialelor de obturație, medicul vă va indica tipul de obturație necesar.

  1. Obturații fizionomice din rășini compozite - materialul compozit utilizat în obturații dentare este format dintr-un amestec de rășini acrilice și particule de sticlă sau cuarț. Microparticulele metalice dau materialului culoare, iar oxizii de titaniu și zirconiu îi conferă opacitate.
  2. Obturații fizionomice din ionomer de sticlă (glassionomer) - Ionomerii de sticlă sunt alcătuiti din acizi acrilici și pudră de sticlă specială. Aceștia sunt utilizați pentru obturații mici din zone fără presiune masticatorie ridicată, pentru obturații radiculare și pentru dinții de lapte. Acest material eliberează fluor, fapt ce protejează dintele de alte leziuni carioase.
  3. Obturații fizionomice din rășini ionomerice - Acest material de obturație este alcătuit din acizi acrilici, rășini acrilice și agregat de sticla. Rășinile ionomerice sunt utilizate pentru obturații mici, în special pe rădăcina dintelui.

Alternativele obturațiilor directe depind de dimensiunea leziunilor carioase, rezistența necesară materialului și cerintele estetice. Cele mai estetice și durabile alternative sunt obturațiile indirecte sau încrustațiile (inlay, onlay) din materiale compozite sau din porțelan. Aceste restaurații sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară, după efectuarea mulajului, apoi sunt lipite de dinte prin bonding.

Este o specialitate stomatologică ce are în vedere prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare (țesutul moale format din vase de sânge și nervi, situat in interiorul dintelui, precum și a regiunii apicale). Tratamentul de canal radicular devine necesar în momentul în care pulpa se inflamează sau moare. Netratată la timp, infecția se răspandește până la os și țesuturile înconjurătoare.

În general, tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesuturilor inflamate sau necrozate, precum și eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea să poată fi obturate cu materiale biocompatibile.

Alternative la tratamentul endodontic:

În momentul în care pulpa dentară este afectată, singura alternativă a tratamentului endodontic este extracția dintelui. Pentru a păstra funcția masticatorie și pentru a preveni deplasarea dinților produsă de spațiul rămas liber, dintele extras trebuie să fie înlocuit cu un dinte protetic sau cu o punte dentară.

Comparativ cu tratamentul endodontic și restaurarea dintelui natural, aceste proceduri alternative implică o serie de costuri mai ridicate și mai mult timp necesar

În clinica noastră, toți dinții sunt la fel de importanți, inclusiv dinții de lapte. Pedodonția este specialitatea stomatologică ce are în vedere profilaxia și tratamentul afecțiunilor specifice dentiției temporare și a dentiției permanente la adolescent.

La o primă vedere, dinții de lapte pot părea lipsiți de importanță, având în vedere că oricum vor cădea și vor face loc dentiției permanente. Tocmai din acest motiv trebuie să fie sănătoși: integritatea și sănătatea unui dinte de lapte asigură sănătatea dintelui permanent care îi va lua locul. În plus, doar o dentiție corect aliniată va permite copilului să mestece normal, să beneficieze de o alimentație sănătoasa și o bună funcționalitate a aparatului dento-maxilar.

Sigilarea este o procedură stomatologică simplă și nedureroasă, prin care se izolează suprafața dentară de mediul cavității bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se acoperă șanțurile foarte adâncite de pe suprafața ocluzală a molarilor și premolarilor, acestea având potențial de reținere a resturilor alimentare ce nu pot fi îndepărtate prin periajul simplu.

Alternativa sigilării o reprezintă fluorizarea dentară, tot o metodă de profilaxie în tratamentul cariei dentare, care însă acționează diferit: fluorizarea crește rezistența dintelui la factorii care produc cariile în timp ce sigilarea creează o barieră între dinte și acesti factori.

Fluorizarea reprezintă tratamentul stomatologic prin care se suplimentează cantitatea de fluor a dinților, în scop profilactic și este indicat in special copiilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase și / sau de a reduce progresia cariilor deja existente.

Este specialitatea stomatologică ce include diagnosticarea, profilaxia și tratamentul bolilor care afectează parodonțiul (țesuturile care mențin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement și dintele în sine).

Bolile parodontale reprezintă infecțiile bacteriene ale parodonțiului. Acești agenti microbieni proveniți din placa dentară atacă și distrug gingia și osul, acțiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.

Procedurile parodontale includ:

  • Analiza clinică parodontală și înregistrare date;
  • Tratamentul infecției acute parodontale;
  • Planare radiculară;
  • Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
  • Tratament parodontal chirurgical: operații cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulară, rezecție de rădăcină;
  • Intervenții de menținere după terapie parodontală.

Bolile parodontale (parodontoza cum este numită popular) evoluează pe o perioadă de timp îndelungată, însă constant și cu efecte devastatoare, de la retracția gingivală și descoperirea dinților, până la căderea acestora. Simptomele incipiente nu sunt întotdeauna evidente pentru pacient , cum ar fi simpla sângerare gingivală, ceea ce a dus la creșterea incidenței bolii.

Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de experiența și calificarea medicului stomatolog; un factor esențial în succesul terapiei este cooperarea sinceră a pacientului și consecvența acestuia în menținerea unei igiene orale stricte.

Conduita terapeutică în cazul parodontopatiilor trebuie să urmărească menținerea și îmbunătățirea funcțiilor aparatului dento-maxilar: estetică, pronunție, masticație. Pentru abordarea acestor afecțiuni este necesară planificarea tratamentului, iar stabilirea etapelor trebuie realizată înainte de a începe terapia. Planul de tratament trebuie să fie adaptat la realitate și flexibil, pentru a se putea modela în funcție de situațiile apărute pe parcurs.

I. Terapia inițială - profilaxie parodontală

Terapia inițială include proceduri stomatologice neinvazive ce au ca scop fie prevenirea agravării afecțiunii, fie stabilizarea proceselor infecțioase (controlul bolii active) înaintea realizării unor intervenții chirurgicale.

Pe durata de vindecare a parodonțiului pacientul trebuie să revină periodic la medic, pentru evaluarea eficienței tratamentului. Răspunsul țesuturilor la terapie este la fel de important ca abilitatea pacientului de a menține starea de sănătate a cavității bucale. Evaluarea și reevaluarea terapiei inițiale este importantă deoarece medicul poate observa evoluția țesuturilor și, după caz, va relua procedurile sau chiar va încheia terapia activă.

II. Intervenții chirurgicale parodontale

Aceste intervenții au ca scop crearea unei arcade dentare neretentive, dar și satisfacerea necesităților fizionomice și funcționale ale pacientului, aceste deziderate realizându-se prin micșorarea pungilor parodontale și eliminarea leziunilor de furcație.

Diagnosticul și alegerea corecta a procedurii chirurgicale sunt esențiale pentru un rezultat bun. Procedurile efectuate pe țesuturile dure urmăresc modificarea anatomiei zonelor în care controlul plăcii bacteriene este dificil sau chiar imposibil: pungi parodontale intraosoase și în jurul furcațiilor dinților pluriradiculari.

Prognosticul unui dinte a cărui rădăcină a suferit diverse intervenții chirurgicale poate evolua în moduri diverse, în funcție de includerea într-un plan de restaurare dentară, de structura osoasă reziduală ce va sprijini dintele, precum și de motivația și igiena orală a pacientului. Controlul plăcii bacteriene este esențial în păstrarea funcționalității dintelui.

III. Soluții terapeutice radicale

Retracția gingivală, resorbția osoasă și căderea dinților sunt indicii evidente ale eșecului terapiilor parodontale. În asociere cu refuzul pacientului de a coopera cu medicul stomatolog, sau de a păstra o igienă strictă, toate acestea conduc la o abordare mult mai radicală. Se vor extrage toți dinții nerecuperabili și se va alege un tip de protezare: implanturi dentare, proteze parțiale fixe sau mobilizabile sau proteza totală.

IV. Terapie parodontală de suport

În cazul în care terapia parodontală a avut succes, este necesară reevaluarea continuă a statusului parodontal, în special pentru a identifica zonele în care igiena orală nu are eficiența dorită.

Implanturile dentare sunt în prezent cea mai eficientă și modernă soluție pentru a înlocui dinții pierduți. De implantul dentar pot beneficia pacienții de orice vârstă, cu condiția să aibă țesutul osos și gingival într-o stare sănătoasă.

În clinica noastră recomandăm în general implantul STRAUMANN BLX , combinația câștigătoare de design inovativ și tehnologie de suprafață cu material performant conceput pentru rezultate predictibile în care puteți avea încredere deplină. Este proiectat pentru protocoale imediate în toate tipurile osoase.

Straumann reprezintă calitatea și precizia premium elvețiană, oferind încredere în soluții inovative, susținută de cea mai mare rețea științifică globală.

În calitate de lider global în implantologie, Straumann oferă anumite inovații considerate a fi repere și progrese tehnologice în industrie, susținute de dovezi științifice pe termen lung.

Materialul Roxolid:

Roxolid este un aliaj compus din 85% titan și 15% zirconiu și a fost proiectat special pentru utilizarea în implantologia dentară. Aliajele din titan – zirconiu sunt mai rezistente decât titaniul pur și au proprietăți excelente de osteointegrare și biocompatibilitate. Această calitate este unică pe piață cu diferite studii clinice care documentează utilizarea cu succes a implanturilor Roxolid în numeroase indicații, reducând procedurile invazive și oferind posibilitatea evitării augmentărilor osoase.

Suprafața Straumann SLA este una dintre cele mai bine documentate suprafețe din implantologia dentară. În ultimii 20 de ani au oferit rezultate excelente pe termen lung, cu rate de succes documentate pe măsură. Peste 100 de studii clinice și preclinice SLA au fost publicate în reviste de specialitate cu mai mult de 10 ani de timp de observare.

Beneficii pentru pacient:

  • Osteoconductibilitate îmbunătățită - după 6-8 săptămâni de la intervenție se poate continua cu lucrarea definitivă;
  • Soluții protetice mai rapide;
  • Timp de tratament scurtat.

Tratament de suprafata SLActive:

SLActive reprezintă suprafața cu performanță înaltă a brandului Straumann cu un potențial extensiv de vindecare. Aceasta implică predictabilitate crescută și osteointegrare accelerată.

Studiile clinice recente demonstrează o performanță clinică de excepție a implanturilor SLActive chiar și în cazul unor protocoale de tratament complicate și al pacienților cu probleme de sănătate.

Beneficii pentru pacient:

  • Predictibilitate (rata de supraviețuire a implantului la încărcarea imediată după 10 ani este de 98.2 %);
  • Biologic (regenerare osoasă mai bună chiar și în locurile compromise);
  • Osteointegrare (perioadă redusă de vindecare 4 săptămâni în toate indicațiile);
  • Performanță (rata de supraviețuire a implantului la pacienți iradiați cu os compromis după 5 ani: 100% ).

Extracția dentară este cea mai frecventă intervenție chirurgicală în stomatologie, efectuată în momentul în care un dinte nu mai poate fi tratat prin nicio altă metodă conservatoare (tratament endodontic, obturație) sau dacă îmbolnăvirea lui ar putea duce la complicații.

Dinții pot fi extrași în momentul în care întrețin infecții periculoase pentru sănătatea dumneavoastră dar și la recomandarea medicului ortodont, pentru crearea spațiului necesar alinierii armonioase a arcadelor.

Etapele extracției dentare

Procedura durează de la 5 la 20 de minute și presupune câteva etape obligatorii:

  • Anestezierea regiunii învecinate dintelui ce urmează a fi extras;
  • Îndepărtarea gingiei de la suprafața dintelui, ceea ce exclude traumarea suplimentară a țesuturilor moi;
  • Mobilizarea și extracția dintelui afectat cu ajutorul instrumentelor speciale;
  • Curățarea alveolei și prepararea cu soluții antiseptice;
  • Acoperirea alveolei cu pansament hemostatic.

Sfaturi și indicații pentru evitarea complicațiilor de după extracție:

  • Nu mâncați primele 2 ore după extracție;
  • Nu clătiți gura cu nimic pentru a nu îndepărta cheagul de sânge din alveolă (în caz contrar poate rezulta o hemoragie si infectarea alveolei);
  • Nu fumați și nu consumați alcool;
  • Nu consumați alimente fierbinți sau foarte reci;
  • Spălați-vă pe dinți cu o periuță moale și menajați locul extracției.

De regulă, perioada de vindecare postextracțională durează 3 luni.

Este specialitatea stomatologică ce asigură o poziție normală a dinților pe arcadele dentare și se adresează urmatoarelor situații:

  • Afecțiuni dentomaxilare;
  • Spații între dinți;
  • Dinți înghesuiți sau / și strâmbi;
  • Probleme cauzate de lipsa sau surplusul de dinți;
  • Malocluzii și malpoziții.

Dinții strâmbi sau care nu sunt aliniați corect sunt mai greu de întreținut, pot fi pierduți mai devreme datorită carierii si bolilor parodontale și, în plus, obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar (ce poate cauza dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui). Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinților strâmbi sau nealiniați corect.

Ortodonția se adresează în principal copiilor și adolescenților, însă îi încurajăm și pe adulți  să beneficieze de aceste servicii de îmbunătățire funcțională și estetică a danturii.

Tratamentul ortodontic implică utilizarea aparatelor ortodontice cu scopul de a îndrepta dinții aliniați incorect și malocluziile. Aparatele ortodontice sunt disponibile într-o gamă extrem de variată, însă în general se pot împărți în aparate mecanice sau activatoare, aparate pasive sau de contenție și aparate fixe (brackets).

În funcție de scopul lor, tratamentele ortodontice pot fi împărțite în: 

  • Tratament preventiv (dentiție temporară) - ce impiedică dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare; ex. menținerea spațiului în cazul căderii unui dinte de lapte, extracția unui dinte ce nu cade de la sine, etc.
  • Tratament ortodontic interceptiv (dentiție mixta) - ce se realizează pentru a împiedica agravarea unor probleme deja existente. Scopul este acela de a elimina cauza problemei ( de exemplu corecția obiceiurilor care pot deforma dantura, alinierea dinților permanenți pe masură ce erup, etc.
  • Tratament ortodontic complex - acesta cuprinde corectarea cu ajutorul aparatelor ortodontice, câteodată în combinație cu intervenții chirurgicale din sfera oro-maxilo-facială, proceduri parodontale sau restaurative. Acest tip de tratament complet are mai multe etape, se adresează problemelor ce implică alinierea dinților, alterarea funcției și a ocluziei, și poate fi întreprins pe o dentiție temporară, mixtă sau permanentă. La sfarșitul acestui proces complex este necesară purtarea unor retainere ce vor ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.

Tratamentul ortodontic începe de fiecare dată cu o examinare completă a pacientului: istoria medicală a pacientului și motivația acestuia; examinare intraorala (igiena orală și starea generală de sănătate a dinților și gingiei, arcadele dentare și ocluzia) și extraorală (tiparul scheletal, țesuturile moi și articulația temporo-mandibulară); radiografii dentare; mulaje ale danturii; stabilirea obiectivelor tratamentului ortodontic (îmbunătățirea stării generale de sănătate, corectarea poziției dinților, corectarea ocluziei).

Analizând aceste informații medicul stomatolog va stabili tratamentul și modul în care acesta va decurge. Este important ca în momentul în care începe tratamentul ortodontic pacientul să aibă o igienă orală bună și să nu prezinte carii netratate.

Clinica stomatologica Doctor Bogdan Dental Clinic